Friday, January 21, 2011

Ekspedisi Sedim - Water rafting bebeh!

Budak-budak ni memanglah, dah hujung-hujung baru nak buat benda alah ni. Tapi no hal la, gua layankan jek.

.
.
.
.
.


Kita setat cerita dari awal. Mula-mula kumpul kat rumah budak laki-laki. Tiga kereta terus shoot pergi Sedim, plus lagi satu kereta da tunggu kat stesen minyak Petronas Sungai Kob. Total yang pergi 16 orang (ni campor non-Celesticos, 3 orang). Tapi yang join water rafting 12 orang je, 10 lelaki dan 2 pompuan.


Nak pi tempat water rafting kat Sedim ni, folo je signboard Sedim ngan Tree Top Walk. Mesti jumpak. Kalao dari Kulim High Tech, dalam setengah jam macam tu. Nak masok parking kena charge 3 hengget okayh sebijik kereta.


Waktu sampai sini, aku memang da tak ingat pukul berapa. Tapi nak tunggu brader-brader set up barang-barang semua, sempat la dak-dak laki ni lepas gian terjun sungai. Nasib aku tak pandai berenang je. Kalo tak memang melompat la jugak aku. Ngehngehngeh.


Bot sampai dalam pukul 11. Ok, mula-mula kita dengar taklimat dulu dari Abang Syam. Yang sebelah dia tu nama Aki (Gambar kat bawah). Dua-dua brader ni jadik guider kitorang nak wat water rafting ni. Dia cerita la seket-seket pasal water rafting ni. Hujung taon lepas dia cakap wakilkan Malaysia lawan water rafting kat Indonesia. Nice


Kat gambar bawah ni, dia tengah terangkan pasal safety jacket ngan topi. Penting semua ni, mao-mao untuk yang tak terer berenang macam aku.



Tengok-tengok semua pon fokus je. First time beb.



Tengokkk! Muak aku da cuak (gambar bawah). Haha. Ni semua kes kena buat water confident. Ni bukan sebarang 'confident' ok! Bukan macam kena terapung atas air sambil pegang tangan ramai-ramai. Bukan! Bukan!


Pinjam style Wa. Ore peace.



Tapi maruah kena jaga beb! Hati kena kuat! Otot kaki kena stedi, jangan ketaq-ketaq. Dushdush. Kita kena bersiap-siap. Pakai safety jacket ngan topi ajaib. Ni kena pastikan ketat, jangan longgar-longgar. Kang naya.



Bapak tengah betolkan safety jacket anak! Mak mana? Ohhh mak tengah sibok jadik tangkap gambar ^_^



Benda ni la yang aku cuakkan tadi. Kena terjun dari batu tinggi tuyh. Kalao tak terjun, water rafting no no no. Aku nak terjun tu sempat jugak la mintak ampon ngan budak-budak ni dulu. Ada la jerit seket-seket (standard aku ler tu). Hehehe.



Tinggi okayh! Dak-dak laki senang la lepas (kecuali .. jengjengjeng). Tak pakai safety pon dorang da awai-awai terjun kat sini.



Next... lagi satu taklimat pasal water rafting. Pasal pedal, kayuhan, forward. backward. Ala-ala zaman OBS dulu gak.



Satu bot limit 4 orang, tambah sorang guider.



Bila tengok geng 1 da gerak, memang eksaited habeslah. Ada dalam 3 jeram. Yang paling penting, ikot je instruction guider kita tu. Insyaallah semua selamat.



Geng 1 - Aik. Tajol. Bob. Abu
Geng 2 - Farhan. Acap. Najwa. Wani
Geng 3 - Fathi. Afiaq. Poji. Deli



Haa... jangan tak taw, siap ada sijil. Sijil 'level basic'.



Muka puas. Yang dua paling kanan ni photographer paling berjaya.



Pape pon, memang terboekkk la water rafting ni. Ongkos nya 40 hengget sekepala. Lagi masyuk kalao dapat buat untuk jarak lagi jauh. Tapi tu bayaran mahal seket la. Nak taw lagi lanjut, google please!



Till then, enjoy the pic (banyak gila seh, dekat 500 keping semua).






1 comment:

lipanboy said...

haha..seli parb urok?hahaha

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails